Стратегии и съвети

 

Стратегии за залагане и съвети

Освен добрите прогнози, другата много важна и фундаментална част за печалбата от залагания на спортни събития са правилните стратегии за залагане и най-вече дисциплината за следването й.

Първият и най-важен съвет е: залагайте прогнозите само на СИНГЪЛ! Никакви прави колонки! Неслучайно всички букмейкъри насърчават с разни бонуси клиентите си да играят в прави колонки. Питали ли сте защо? Отговорът е много прост – по този начин вашите шансове за печалба намаляват многократно, а тези на букмейкъра да ви вземе парите растат!

Кратко и ясно ще ви представим тестваната печеливша стратегия за печалби, която следват професионалиситите, а именно стратегията „Процент от банката“.

Процент от банката

При тази стратегия определяте какъв процент от общите средства за залагане (наречени Банка) ще заложите на един мач. Препоръчително е този процент да бъде от 2 до 5! При увеличаването на процента този риск расте!.

Пример: Имате банка от 1000 лв. Един ваш залог трябва да бъде между 20 и 50 лв.!

Всеки месец определете какъв процент от банката ще бъде един залог на една прогноза от един типстър.

Ако в началото на следващият месец сте увеличили банката си до 1200 лева, 5% залог вече няма да бъде 50лв, а 5% от 1200лв, или 60лв.

С тази стратегия и дисциплинираното й следване успехът е гарантиран!


Колко типстъри трябва да следвам?

Можете да следвате един или повече типстъри, в зависимост от целите ви и времето за залагане, с което разполагате.

Оптимално е да следвате поне 5-6 типстъри, има изследвания и доказателства в теорията за инвестиционните портфейли, че именно това е оптималния брой на инвестиционните обекти, независимо дали това са акции, облигации или типстъри, които ви носят определена възвращаемост.

Основните причини за това са:

  1. Повече добри типстъри – по-големи печалби.
  2. Диверсификация (намаляване на риска) – ако следвате само един типстър сте зависими само от неговите резултати. Колкото и да са добри типстърите, които предлагаме е възможно някой от тях да има лош месец, който да доведе до недостатъчна печалба или загуба. Но ако следвате 5-6 типстъри, особено на различни спортове, няма как всички да имат лош месец, и ако все пак някой има такъв, останалите ще го „издърпат“ и покрият. Така ще имате печалба всеки месец.

Букмейкъри

Добре е да имате регистрации в поне 2-3 букмейкъра, за да можете да избирате най-високия коефициент и да сте сигурни, че ще намерите конкретните прогнози.

Препоръчвани букмейкъри: Bet365, Betfair, Pinnacle, SBOBET.


 Как да четем статистиките на типстърите?

Total picks – Общ брой на прогнозите

W – спечелени , D – отменени, L – загубени

Staked – общ брой заложени единици

Net profit – чиста печалба в единици

Average stake – среден залог

Win rate – процент на познаваемост

ROI – брутна възвращамост на инвестицията

Yield – нетна възвращаемост на инвестицията

Най-важните показатели са показателите за възвращаемост на инвестицията: ROI и Yield, които практически показват едно и също нещо, затова ще разгледаме тях по-подробно.

ROI –  представлява брутната възвращамост от инвестицията.

Формула: ROI= (Спечелена сума / вложена сума) x 100

Пример: направили сме залози на обща стойност 100 лева, а в крайна сметка сме спечелили от тях 150 лева.

в този случай имаме ROI = (150/100) x 100 = 150%

Yield – представлява нетната възвращамост от инвестицията.

Формула: Yield = ((Спечелена сума – вложена сума) / вложена сума)) x 100

В горния пример имаме Yield = ((150-100)/100)) x 100 = 50%

Или на кратко казано Yield-а е ROI минус 100.

ROI е универсалният показател с който могат да се сравняват всички типстъри, независимо от размера на залозите им и начина им на игра. Това е най-важният показател и разбира се колкото по-големи са стойностите, толкова по-добре.

Значение има и броят на прогнозите. Типстър с ROI 120% от 500 прогнози е много по-добър за инвестиция от типстър с ROI 120% от 10 прогнози, тъй като вторият може да е постигнал тези резултати и с късмет и случайност.